Tentang 12 Planet dan perkaitannya dengan mimpi Nabi Yusof AS

(Rujukan: Falak Netters)

Sebenarnya jumhur ulamak sepakat menafsirkan bahawa kawakib atau kaukab sebagai bintang beredar ataupun planet. Merujuk kepada daripada tafsiran ini dapat disimpulkan bahawa apa yang dimimpikan oleh Nabi Yusuf selain merujuk kepada 11 orang adik-beradiknya dari keluarga Nabi Ya’aqub adalah juga merujuk kepada sistem matahari. Mungkin dapat ditakwilkan dengan tepat bahawa kekacakan dan kelebihan Nabi Yusuf dapat diumpamakan dengan keindahan dan kelebihan planet Bumi berbanding jasad cakerawala lain. Justeru Nabi Yusuf adalah putera ke-7 dari dua belas putera Nabi Ya’aqub (Bunyamin adiknya adalah yang ke-12) tetapi ini tidak selari dengan kedudukan sebenar bumi yang ke-3.

Blue Planet

Abaikan keselarian ini kerana apa yang penting adalah fakta selanjutnya. Jika mimpi Nabi Yusuf itu boleh ditafsirkan kepada sebelas planet, matahari dan bulan maka ia bermaksud kepada sebelas saudaranya, ayahandanya dan bondanya. Oleh kerana Nabi Ya’aqub mempunyai 12 orang putera, maka jumlah planet bukanlah sebelas sebalik adalah juga 12 yang bersesuaian dengan maksud ayat

“aku melihat mereka semua tunduk hormat kepadaku”.

Jadi, Nabi Yusuf adalah major dari dua belas beradik. Kenapakah terdapat hanya 9 planet sahaja dalam sistem solar? Saya akan kemudiankan hal ini. Menurut tafsir Ibnu Kasir pada muka surat 468 ada satu petikan pertanyaan seorang Yahudi kepada Rasulullah tentang nama-nama 11 kawakib (planet) yang disebut dalam Al Quran. Nama-nama itu ialah:

1. Jaryan (Utarid / ‘Athorid ?)

2. Ath Thoriq (Kejora / Zuhrah ?)

3. Al Ardh (Bumi)

4. Adz Dzaiyal (Marikh / Al Qohir ?)

5. Dzul Kanafat (Musytari ?)

6. Qobas (Zuhal ?)

7. Wasab (Uranus @ Waruna ?)

8. ‘Umudan (Neptun ?)

9. Al Faliq (Pluto ?)

10. Al Mishbah (X ?)

11. Adh Dhoruh (Z ?)

12. Dzul Farigh (Muntaha ?)

Untuk pengetahuan anda, Al Ardh adalah nama bumi yang disebut secara meluas di dalam Al Quran dan sengaja saya tambahkan pada baris ke-3 untuk mencukupkan bilangan 12 buah planet. Sementara itu terdapat apa yang saya berikan nama-nama bagi tiga lagi planet (yang belum dijumpai) selepas Pluto sebagai planet X, Z dan Muntaha.

Nama Muntaha adalah dari perkataan Arab “antah” yang bermakna “yang terpinggir” atau “yang terhujung” dan sesetengah orang Islam ada yang telah terbiasa dengar dengan nama Muntaha ini. Adakah boleh kita membuktikan tiga buah lagi planet itu memang wujud atau khayalan semata? Bagaimana kita dapat mendeduksikan satu kemungkinan terhadap kebenaran yang disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW?

Secondmoon

Kita akan menggunakan satu teknik yang sangat asas berdasarkan ayat 47 Surah Al Hajj:

“Dan mereka meminta kepadamu agar azab disegerakan, padahal Allah sekali-kali tidak akan menyalahi janjinya. Sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu adalah seperti seribu tahun dari tahun-tahun yang kamu hitung.”

Dan seterusnya di dalam terjemahan Ayat 5 Surah As Sajdah:

“Dia mengatur urusan dari Langit ke Bumi, kemudian (urusan) itu naik kepada-Nya dalam satu hari yang kadarnya (lamanya) adalah seribu tahun menurut perhitunganmu.”

Sedarkah kita kepada malam Lailatul Qadar yang satu malam itu beribadah adalah lebih baik dari seribu bulan (83 tahun 4 bulan). Apakah perkaitannya pula dengan semua ini?? Ada jawapannya terhadap semua clue ini. Saya sekadar mencuba, kebenarannya adalah hak Allah jua. Dalam surah Al Ma’arij ayat 4:

“Malaikat-malaikat dan Jibril naik (mengadap) kepada Tuhan dalam sehari yang kadarnya 50 ribu tahun”.

Bagaimanakah dengan 1 hari = 1000 tahun malahan ada pula 1 hari 50,000 tahun? Apakah takwilan anda? Sebenarnya ia sama saja cuma pernisbahan mengikut skala tertentu iaitu jika kita ambil masa 1 hari sebagai 24 jam maka pembahagian setiap jam dari 1000 dan 50,000 tahun adalah seperti berikut:-

1 jam = 41.66666667 tahun = 2,083.3333333 tahun

2 jam = 83.33333333 = 4,166.6666667

3 jam = 125 = 6,250

4 jam = 166.66666667 = 8,333.333333

5 jam = 208.33333333 = 10,416.666667

6 jam = 250 = 12,500

7 jam = 291.66666667 = 14,583.33333

8 jam = 333.33333333 = 16,666.666667

9 jam = 375 = 18,750

10 jam = 416.66666667 = 20,833.333333

11 jam = 458.33333333 = 22,916.666667

12 jam = 500 = 25,000

dan seterusnya hingga jam ke-24 = 1000 th. = 50,000 tahun

Bolehkah kita membuat andainya bahawa waktu atau tahun di tempat Tuhan dapat dipiawaikan dengan waktu atau tahun di tempat kita? Tentulah tidak boleh kerana apa yang dimaksudkan dengan firman Allah itu sebenarnya sukar hendak ditentukan secara realiti dengan apa yang kita rasai dan alami melainkan jika kita kita berada di angkasa. Waktu dan tahun berlaku disebabkan putaran bumi diatas paksi selain bumi ini mengedari matahari. Sebenarnya, andai kita dapat keluar dari bumi dan langsung tidak mengedari matahari, waktu dan tahun tidak akan berlaku ke atas diri kita.

Merujuk kepada teori kerelatifan Einstein dikatakan ada seorang pemuda berusia 30 tahun meninggalkan anaknya yang berusia 1 tahun di bumi menuju ke satu sistem bintang sejauh 35 tahun cahaya dengan kapal angkasa berkelajuan 99.99 peratus kelajuan cahaya. Pemuda ini akan mengambil masa selama 70 tahun untuk pergi dan pulang yang bermakna anaknya di bumi akan mencapai umur 71 tahun sewaktu pemuda ini tiba di bumi tetapi disebabkan pemuda ini seakan-akan tidak “dilintasi oleh waktu” maka ia hanya mengalami pertambahan sekitar 10 tahun sahaja dari umurnya. Bayangkan pemuda ini berusia 40 tahun sedangkan anaknya telahpun 71 tahun!! Mungkin waktu dan tahun yang kita hitung adalah dimaksudkan oleh Allah pada alam cakerawala kita bahkan mungkin bagi seluruh alam semesta yang dipenuhi segala galaksi yang kita diami ini. Wallahu a’lam.

Planet Forming

Apa yang ingin saya sentuh ialah bukanlah perwakilan setiap jam yang saya buat itu untuk mewakili mana-mana yang firmankan oleh Allah seperti 1:1000 ataupun 1:50,000. Akan tetapi ialah apa yang telah ahli astronomi jumpai semenjak beberapa kurun yang lalu. Apa yang dijumpai? Iaitulah jumlah pusingan orbit-orbit planetari yang berjumlah 9 dari Utarid hingga ke Pluto. Bagaimana? Di bawah adalah faktanya:-

1. Utarid = 0.240849589649 tahun

2. Kejora = 0.615195693 tahun

3. Bumi = 1 tahun

4. Marikh = 1.8807512468 tahun

5. Musytari = 11.8567843032 tahun

6. Zuhal = 29.423742449 tahun

7. Uranus = 83.7565662715 tahun

8. Neptun = 163.704652246 tahun

9. Pluto = 248.54 tahun

Apa yang anda nampak dari perbandingan di antara perbandingan jumlah tahun orbit planetari dengan jumlah tahun bagi perwakilan setiap jam di atas? Cuba celik mata luas-luas terhadap perkara yang menjadi persamaan ini dahulu. Jika demikian bermakna malam Lailatul Qadar adalah lebih baik dari satu pusingan planet Uranus…. kan? Jika hakikat kesamaan di atas boleh memulakan kita dengan kefahaman baru terhadap kemungkinan terdapat tiga lagi planet seperti yang disebutkan oleh Rasulullah SAW dan seperti yang dinyatakan oleh Allah di dalam Surah Yusuf, boleh saja kita membuat jujukan yang telah ditandakan merah di atas bermula dari planet Uranus iaitu:-

7. Uranus = 83.33333333 tahun

8. Neptun = 166.6666666 tahun

9. Pluto = 250 tahun

10. X = 333.3333333 tahun

11. Z = 416.66666666 tahun

12. Muntaha = 500 tahun

Jadi, kebarangkalian yang boleh kita dapati ialah jumlah tahun kemungkinan orbitan bagi tiga lagi planet yang belum ditemui hingga ke masa ini ialah planet X, Z dan Muntaha. Menggunakan Hukum Kepler Ke-3 di mana kuasa dua jumlah orbit planet-planet mengelilingi matahari adalah bersamaan dengan punca kuasa tiga bagi jaraknya dalam 1 Unit Astronomi (AU). Maka, kita akan membuat taksiran kejauhan jarak orbit ketiga-tiga planet tersebut dari matahari sebagaimana berikut:-

7. Uranus = 83.33333 dikuasa duakan = 6944.4444444; kemudian dipuncakuasa tigakan = 19.07857071 AU X 149,597,870 km = 285,411,3541 km #

8. Neptun = 30.28534321 AU X 149,597,870 km = 4,530,622,836 km #

9. Pluto = 39.6850263 AU X 149,597,870 km = 5,936,795,405 km #

10. X = 48.07498567 AU X 149,597,870 km = 7,191,915,458 km #

11. Z = 55.78607917 AU X 149,597,870 km = 8,345,478,619 km #

12. Muntaha = 62.99605249 AU X 149,597,870 km = 9,424,075,272 km #

Daud dan Goliath

perhatian: planet-10 adalah planet X yang sering diperbincangkan oleh banyak orang. Sekarang kita telah mendapat maklumat secara tidak langsung berkenaan jarak jauh ketiga-ketiga planet yang masih majhul (invisible) dari pencerapan kita di bumi. Saya sangat tertarik hari dengan jumpaan yang saya alami ini untuk diperbandingkan dengan apa yang telah dihitung oleh Ahli Falak Malaysia terkemuka, Allahyarham Hj. Mohd. Khair bin Hj. Mohd. Taib iaitu jarak planet ke-10 (planet X) yang beliau hitung adalah 7,200,000,000 km dari matahari! Saya tidak tahu pula bagaimana beliau mengirakannya tetapi konsep saya adalah seperti yang telah saya sampaikan di atas untuk para Falak Net sekalian. Mohd. Khair pernah berkata dengan penuh yakin:

 “planet ke-10 dan ke-11 itu memang ada, hanya menunggu masa saja untuk ditemui oleh ahli falak masa akan datang”.

Insya Allah. Itulah juga harapan saya. Tapi bagaimana hendak kita carikan ketiga-tiga planet ini di angkasa yang nun jauh di sana??? Cuba perhati senario ini:-

Katakan kita hendak mencerap planet terpaling pinggir iaitu planet Muntaha yang kemungkinan orbitnya mengelilingi matahari adalah selama 500 tahun bumi. Kita darabkan 500 dengan 365.2421909722 hari = 182,621.095485 hari. Oleh kerana sepusingan -= 360 darjah maka; 360 darjah dibahagikan dengan 182,621.095486 hari = 0.001971294713 darjah sehari. Bermakna planet Muntaha beranjak sebanyak 7.0966609668 arka second bagi setiap hari bumi !!!

TERLALU PERLAHAN !! Bagaimana mungkin akan dapat dicerap?? Dalam setahun tropikal bumi, planet Muntaha baru akan beranjak sebanyak 43 minit 10.281252884 saat arka. Untuk mendapatkan anjakan sebanyak 1 darjah arka bagi planet Muntaha, kita mungkin perlu mencerap selama 507 hari 6 jam 44 minit 22.914873612 saat di bumi atau 1 tahun 142 hari 55 minit 37.614720 saat !! Ini satu pekerjaan pencerapan bintang yang paling meletihkan sekali dan planet tersebut seakan-akan salah satu dari sekian banyak bintang-bintang tetap di langit untuk dikenalpastikan !! Berkenaan planet X (planet ke-10) suka saya membawakan satu maklumat yang diberikan oleh seorang ahli kajibintang Amerika iaitu:- Planet X

1. Jisim = 2 hingga 5 bumi

2. Jarak = di antara 50 dan 100 AU (saya menghitungkan 48.07498567 AU)

3. Tempoh orbit = 350 hingga 1000 tahun (saya menghitungkan 333.3333333 tahun)

4. Magnitud = 14

5. Unsur orbitan: paksi semi major sepanjang 101.2 AU keeksentrikan orbit 0.41 (sangat eksentrik) kesengetan satah orbit 32.4 dari ekliptik (sangat senget)

6. Simpul menaik/ ascending node = 275.4 dari jarak Hamal

7. Dalil Perihelion berada pada 208.5 dari jarak Hamal

8. Epoch perihelion berlaku pada 6 Ogos 1789

9. Sifat orbit boleh jadi dari jenis bulat atau lonjong atau parabola ataupun hiperbola

Sementara itu, di London pada 11 Disember 1995; seorang ahli astronomi amatur Britain bernama George Sallit menjumpai sebuah planet kecil yang terletak sejauh 645 juta kilometer dari bumi yang telah disahkan oleh sekumpulan pakar dari Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (HCSA) di Boston, Massachusett, USA. Planet yang terletak di antara orbit Marikh dan Musytari dan bergaris pusat 32 itu dinamakan sempena namanya “Sallit One” (bukan Solo One: filem tv dari Britain yang ditayangkan di Malaysia tahun 1981 dahulu !) Pada bulan September 1998, sekumpulan ahli astronomi dari San Francisco State University telah menemui sembilan dari 12 buah planet yang mengorbit bintang HD210227. Jarak sistem bintang HD210227 ini adalah sejauh 68 tahun cahaya dari matahari. Sebelum saya menamatkan penjelasan yang dramatik ini, apa kata saya sudahi dengan kalam Allah berikut:-

Orion

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang di langit dan Kami telah menghiasinya bagi orang-orang yang memandangnya” Al Hijr ayat 16.

“Sesungguhnya dalam penciptaan Langit dan Bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri dan duduk dan dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan Langit dan Bumi (seraya berkata): Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.” Ali ‘Imran ayat 190 – 191.

 

Penemuan yang amat hebat bagi pengkaji di Falak Netters. Syabas! :-)

About these ads

35 Respons

  1. saya suka laman dan kisah tentang penemuan ciptaan illahi yang sangat mengagumkan dan cukup sempurna untuk di amati

  2. nur atika said:

    saya suka laman dan kisah tentang penemuan ciptaan illahi yang sangat mengagumkan dan cukup sempurna untuk di amati

    InsyaAllah. Semoga kita sama-sama melihat ke ‘dalam’ akan betapa besarnya keagungan ciptaan Illahi. Maka bertambah-tambahlah keyakinan kita kepada agama fitrah ini. Segala puji-pujian hanya untuk Allah.

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

  3. saya suka laman web ni banyak pengajaran yang saya dapat dalam laman web ni saya harap laman web ini akan beri lebih banyak maklumat lagi

  4. Alhamdulillah…

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

  5. subhanallah…
    begitu besar kuasa ALLAH…
    jgn seskali kita tertipu dgn muslihat untuk memesongkan akidah umat islam….

  6. Benar itu saudari as. Semakin jauh kita pergi semakin takjub kita pada kekuasaan Allah. Semoga iman kita bertambah mantap dan teguh.

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

  7. ape yg trmktub dlm al-Quran x blh d sanggah lg.. cume kite sbg mnusia kne pk dan mncri.. tu sbb Allah bg snjata yg plg ampuh pd stiap mnusia iaitu akal.. Allah mmg Maha Besar..

  8. :-)

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

  9. Subhanallah… Jika aku mengenali diriku, maka aku akan mengenali Tuhanku.

  10. salam

  11. memang dasyat……
    maklom
    kuasa allah s.w.t

  12. Will copy paste and share…
    This great one science…
    ALLAH, ALMIGHTY CREATOR…

  13. subhanallah….

  14. subhan allah …

  15. banyak betul planet sampai 12 buah planet

    subhanallah

  16. percayalah kepada ALLAH dan planet-planet dicipta oleh ALLAH….

  17. ,.MÈstÎ kÔpröl Ðulû Nîh BarÛ bÎlÀNg wÔw ĞîtU…!!!
    .îlmÛ ManÙsIa jÄ Ûdah bÎsA bÎkîn ÔtAk Ngğk bÎsA mÎkIr.
    TÛhan mÄhà pÈncÎptA sÈmÈstA Ðn ngĞk Ða ÐuàNx ÐeCh.
    ,.;)

  18. I’m gone to convey my little brother, that he should also pay a quick visit this webpage on regular basis to take updated from latest gossip.

  19. Baru faham tentang planet muntaha

  20. Terima kasih ya Allah

  21. terima kasih ya allah kerana menjadikan saya seorang manusia…..

  22. planet muntaha adalah yang terbaik di dunia

  23. mengejutkan lah

  24. Ada tak planet cahaya ‘??? Tolong lah saya ni saya mmg x fhm…..

  25. Subhanaallah……..

  26. saye suke tentang angkase misteri nyeeeeee………

  27. Nur Fara Ariana :
    Terima kasih ya Allah

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 101 other followers

%d bloggers like this: