Black Hole vs Sijjin

Black Holes tidak dapat dilihat walaupun dengan menggunakan teleskop optik kerana ia menyedut cahaya dari apa jua objek yang mengeluarkan cahaya (bintang sebagai contoh) malahan ia turut menghisap jisim dari apa saja objek yang berhampiran disebabkan oleh tarikan gravitinya yang amat kuat sekali.

Matahari juga boleh menjadi calon Black Hole disuatu hari nanti apabila ia kehabisan bahan bakar termonuklear di mana ia akan meletup menjadi Supernova sebelum jisimnya meruntuh kedalam dirinya sendiri dengan menghasilkan ketumpatan jisim yang amat tumpat menyebabkan kekuatan graviti dalaman bertambah berkali-kali ganda sehingga mampu menarik mana-mana cahaya yang melintasinya.

Black hole light

Secara saintifiknya, Black Hole digelar sedemikian rupa kerana ia tidak dapat dilihat lantaran ketidak wujudan cahaya padanya, tetapi apabila gas-gas dan debu-debu objek samawi misalnya bintang-bintang ataupun nebula ditarik kepadanya, bahan-bahan ini berkelajuan tinggi berkadar dengan suhu yang hasilnya adalah letusan bertenaga tinggi yang sudah tentu boleh dikesan dengan teleskop radio.

Bukanlah disebabkan Black Hole itu tidak dapat dilihat maka ia menjadi satu hipotesis tetapi ia sebenarnya menjadi satu FAKTA apabila cerapan menggunakan teleskop radio mengesahkan denyutan yang menjadi bukti kewujudannya. Denyutan yang dimaksudkan di sini adalah Black Hole membebaskan sejumlah tenaga bergelombang pendek yang terdiri dari sinar Gamma dan X akibat penghasilan suhu yang amat tinggi diterasnya.

Penghasilan suhu yang amat tinggi ini bersumberkan dari jisim jasad-jasad lain yang disedut dan ditelannya hatta cahaya sekalipun. Terdapat banyak calon-calon Black Holes di angkasa lepas seperti Kuasar dan juga pusat galaksi termasuk Galaksi Bima Sakti kita. Setiap galaksi adalah berputar yakni ia mempunyai banyak ‘lengan’ yang bertindak seperti jejari kipas yang berputar. Sistem suria kita berada di atas lengan Orion.

Tentu anda akan faham jika dikatakan bahawa Buruj Orion (Si Pemburu atau Osiris) yang kita mudah melihatnya saban malam pada bulan yang tertentu adalah berada di atas salah satu lengan Galaksi Bima Sakti (Milky Way’s spiral arms). Justeru lengan Orion telah dinamakan kerana ia mengandungi bintang-bintang dari konstellasi (Buruj) Orion yang berada di atas salah satu lengan pusaran Bima Sakti yang menampung kedudukan sistem matahari kita ini.

Putaran galaksi diketahui sebagai terkuat di pusatnya (galactic center). Di sinilah barangkali Super-massive Black Hole (Lubang Hitam Super-tumpat) yang terkuat wujud di alam semesta kerana ia menghasilkan letusan sinaran yang amat dahsyat di mana gas yang berputar mengelilingi lubang hitam akan merupai kolam pusingan (lubuk maut angkasa) yang amat-amat besar yang berpusing beberapa ribu kilometer per saat! Di sini gas-gas menjadi padat dengan bintang-bintang berkumpul sambil pusar-memusar, suhu meningkat dan memanaskan kabus gas di sekeliling.

Gas dan bintang-bintang itu ditarik mengelilingi lohong hitam dan menghadapi risiko tertarik kedalam di mana sesetengah bahan ada juga yang terpelanting keluar. Bahan-bahan yang ditarik atau ditendang sebenarnya menunjukkan ke arah lohong hitam galaksi. NGC1275 merupakan calon yang sesuai bagi sebuah Black Hole tetapi sebenarnya ia adalah sebuah galaksi walau seakan-akan Kuasar.

Kuasa tenaga NGC1275 amat kuat, gelombang radio yang dipancarkan adalah lebih banyak dari cahayanya sendiri. Sebab itu ia tidak kelihatan luar biasa jika dilihat secara optikal. Walau tampak normal, ia mempunyai denyutan radio yang sangat berkuasa di pusatnya. Cuma satu benda saja yang boleh keluarkan begitu banyak tenaga iaitulah lohong hitam yang besar dan ianya mungkin terdapat di tengah-tengah pusat tersebut.

Galaksi andromeda

NGC1275 menyinar dengan keamatan cahaya 100 ribu juta kali lebih terang dari matahari walau ia dipancarkan dari kawasan yang kecil sahaja di mana cahaya ini pastinya datang dari lohong hitam besar yang berputar itu. Galaksi dibentuk oleh gas hidrogen yang disatukan oleh graviti, ditengah-tengahnya gas itu dimampatkan. Jika cukup mampat, lohong hitam akan terbentuk.

Walaupun jika lohong hitam yang terbentuk itu hanyalah sebesar sistem suria kita, ia tetap dapat menarik apa jua yang melintasi atau menghampirinya. Kuasar (Quasar) mempunyai tenaga yang jauh lebih kuat dari sesuatu galaksi, mungkin daya graviti lohong hitamnyalah yang memberi tenaga kepadanya. Selain dari Kuasar dan pusat galaksi, andaian sesebuah bintang untuk menjadi black hole juga tidak dapat ditolak.

Bintang Cygnus X-1 iaitu sebuah bintang kembar dua yang memancarkan sinar-X paling terang dalam Buruj Cygnus (Angsa) merupakan calon bagi sebuah Black Hole. Ia menjadi calon bagi Black Hole kerana salah sebuah kembarnya yang tidak dapat dilihat sedang menyedut gas-gas dan jisim dari kembarnya yang satu lagi. Sedutan gas-gas dan jisim ini meletuskan radiasi sinar-X paling hebat di angkasa.

Salah satu calon Black Hole yang lain dari kategori bintang ialah V861 Scorpii di Buruj Scorpius. Pada 26 Mei 1994 yang lalu, berdasarkan pemerhatian teleskop angkasa lepas Hubble (HST), NASA telah mengumumkan penemuan sebuah Black Hole. Ia begitu jelas kelihatan di mana bahan-bahan serta gas disedut masuk kedalam satu lubang yang dikelilingi oleh awan-awan gas (nebula).

Apa yang menjadi misteri paling mengejutkan ialah rakaman gelombang radio berfrekuensi ultra menggunakan sistem komputer sensitiviti bunyi kuasa tinggi telah dapat meghuraikan (extraction) raungan kesakitan dari lubang yang amat dalam itu. Rahsia ini dibongkarkan oleh seorang yang rapat dengan NASA. Adakah teleskop Hubble telah menemui “Neraka”? Tidak.

ngc1275_wiyn

Hubble dengan peralatan saintifik yang ada padanya telah secara tidak langsung membuktikan kewujudan lubang hitam di angkasa. Selepas beberapa abad bertelagah pendapat, saintis akhirnya berhadapan dengan kepercayaan agama. Rakaman pita magnetik imej dan frekuensi bunyi memberi bukti terhadap apa yang dikenali sebagai roh tanpa sinar yang terbakar dan menjerit kesakitan dalam penyeksaan.

Menggunakan resolusi peleraian imej sangat tinggi, HST merakamkan imej seakan-akan roh-roh manusia yang terbakar dalam api yang sangat besar di dalam lubang hitam angkasa itu. Namun begitu, pihak NASA tidak memberitahu hal sebenar kecuali seorang lain yang berhubung rapat dengannya yang telah mengakui melihat imej tersebut serta rakaman sebenar pita tambahan pula krew NASA juga sangat yakin bahawa imej seakan-akan roh-roh yang diambil tersebut memang sama bentuk dengan fizikal manusiawi.

Tidak diketahui di mana imej tersebut kini. Sebenarnya banyak lagi imej yang boleh membawa kepada kebenaran Islam telah disembunyikan oleh pihak NASA dengan alasan sulit dan rahsia besar (Top Secret Classified). Sekarang apa telahan anda? Itriah mahukan bukti Black Hole dari Al Quran sementara Mior Latfee merujukkan kepada ayat 19 Surah An Nabak dan ayat 16 Surah Al Haaqqah. Sebenarnya tidak sukar untuk mempertemukan ayat atau dalil Al Quran berkenaan Black Hole dengan adanya penemuan dari NASA seperti yang disebutkan di atas itu tadi.

Adakah penemuan “Neraka” di angkasa itu benar-benar neraka dalam erti kata yang sebenarnya? Walaupun kita sedar dan tahu bahawa neraka itu benar sepertimana yang disebutkan dalam Al Quran dan Hadis, sekarang kita berdepan pula dengan penemuan “Neraka” dari ahli sains astronomi. Mari kita lihat hadis Nabi SAW berkenaan neraka. Bersabda Rasulullah SAW:

“Api kamu ini adalah satu bahagian daripada tujuh puluh bahagian api di neraka Jahannam. Para sahabat mengatakan: Yang ini pun sudah mencukupi. Berkata Nabi: Bahkan api neraka itu melebihi (api dunia) sebanyak enam puluh sembilan kali, setiap bahagiannya sama panasnya.”

Bersabda baginda lagi:

“Dibakar di atas neraka Jahannam seribu tahun hingga menjadi merah. Kemudian dibakar lagi selama seribu tahun hingga menjadi putih. Kemudian dibakar lagi selama seribu tahun hingga menjadi hitam legam seperti malam yang gelap gelita.”

Ioxn sun

Adakah takwil dari sabda Nabi “hitam legam” boleh merujuk kepada lohong hitam yang panas itu? Wallahua’lam. Tetapi sekurang-kurangnya begitulah kerana lohong yang hitam sememangnya benar-benar dahsyat panasnya! Hakikat ini tidak dapat ditolak.

Namun Black Hole tidak dapat menjadi “Neraka” dalam erti kata hakiki walaupun penemuan NASA mengesahkan bagaimana bunyi raungan datang dari sumber Black Hole itu. Kenapa saya berkata begini? Ikuti alasan saya yang lain.

Saya tidak ingin mengatakan jumpaan NASA itu satu neraka tetapi biarlah saya kemukakan Hadis dan dalil Al Quran berkenaannya. Sabda Rasulullah SAW:

“Sesungguhnya bila seorang mukmin akan putus hubungannya dengan dunia dan segera akan menuju ke akhirat, maka datang kepadanya para malaikat dengan wajah terang bercahaya seperti terangnya sinar matahari. Mereka duduk sejauh pandangan mata orang mukmin itu. Kemudian datang malaikatul maut dan berkata: Wahai jiwa yang tenang, keluarlah menuju pengampunan dan kerinduan Allah. Maka keluarlah dan dibungkus dengan kain putih berbau amat harum dan dibawanya pergi. Malaikat lain bertanya: Siapa orang itu? Jawabnya: Fulan bin Fulan, namanya terbaik yang dipakainya di dunia. Maka ketika pintu langit dibuka, malaikat bersama menyembutnya. Kemudian Allah bertitah: Tempatkan hambaku ke dalam ILLIYYIN (langit ke tujuh tempat orang mukmin). Setelah itu dikembalikan ke bumi………………………….” [hadis ini amat panjang sekali, memadai ditaip setakat untuk menjelaskan. Jika hendak baca kesemuanya sila dapatkan buku bertajuk “Ibnul Qayyim: ROH: Perjalanan Bersama Roh Di Alam Lain: Perbahasan dan Komentar; Leila Mabruk” keluaran Thinkers Library]

Lain pula halnya dengan si kafir laknatullah yang hidupnya hanya mengabdi dunia semata-mata. Bila menjelang maut, bukan wajah seri malaikat yang datang tapi malaikat bermuka hitam dan kelam dengan pakaian berbulu. Didekati kepalanya, “Wahai jiwa yang jahat, keluarlah menuju kemurkaan Allah”. Berkerumun malaikat saling berebut mencabut jasad. Dibungkus kain yang juga berbulu dengan bau yang amat busuk. Dibawanya ke atas. Malaikat yang dilewati bertanya: “Siapa si busuk itu?” Jawabnya: “Fulan bin Fulan”, disebutkan nama yang paling jelek di dunia. Sampai di langit, tak dibuka pintu baginya. Allah bertitah: “Catatlah namanya pada SIJJIN (di bumi terendah dan ketujuh) dan rohnya ditempatkan di sana. Lalu firman-Nya lagi: “Barangsiapa mempersekutukan sesuatu dengan Allah, maka seoalah-olah ia jatuh dari langit, lalu disambar burung atau diterbangkan angin ke tempat yang jauh”. (Al Haj ayat 31).

Apakah itu SIJJIN? Jika anda buka Surah Al Muthaffifin iaitu Surah ke-83 ayat 7 hingga 22 diterangkan apakah itu SIJJIN dan apakah itu ILLIYYIN. Menurut tafsir Quran menyebut bahawa SIJJIN itu adalah ‘PENJARA’ di mana kitab amal orang-orang yang jahat itu terletak di situ dengan kesempitan, kegelapan, kehinaan dan penyeksaan di penjara itu menjadi gambaran nasib malang dan kecelakaan.

Manakala ILLIYYIN ertinya tempat yang tinggi dan mulia di mana kitab amalan orang-orang soleh (baik) berada dan disimpan di situ, tidak akan hilang dan tidak akan rosak. Jika penerangan berkenaan laungan penyeksaan orang-orang yang tercelaka dinyatakan dalam Al Quran itu tadi sebagai memperlihatkan akan apa yang telah dijumpai oleh pihak NASA. Barangkali saja SIJJIN adalah lubang siksaan atau telaga yang amat dalam yang kita kenali sebagai Black Hole dalam dunia saintifik ini.

Roh orang-orang kuffar akan ditempatkan terlebih dahulu di SIJJIN (Black Hole) ini sebelum ditempatkan pula di Neraka pada hari kiamat. Inilah hakikatnya. Wallahua’lam bil ghaib. Saya tidak menganggap Neraka yang sebenar (AN NAR atau Hell) berada dalam Alam Semesta kerana apa yang kita nampak walaupun satu titik cahaya di satu penjuru Alam Semesta dengan menggunakan teleskop yang paling berkuasa di dunia ini sekalipun sebenarnya masih berada dalam lingkungan Langit Pertama yang diperkatakan jauhnya oleh saintis kaji bintang sebagai 15 ribu juta tahun cahaya.

Menurut apa yang saya faham, jika langit diperkatakan mengandungi tujuh lapis, perlu saja menempuhi tujuh pintu langit untuk sampai ke sana sama ada ke Syurga atau ke Neraka. Saya juga berpendapat bahawa jika koordinat galaktik di mana satah pelataran Galaksi Bima Sakti dijadikan asas paksi Utara dan Selatan Alam Semesta (perhatian: Alam Semesta bermaksud rantau yang dikelilingi Langit Pertama), maka paksi Utara Galaksi Bima Sakti (paksi Utara galaktik) mungkin menuju terus ke Syurgawi manakala paksi Selatan Galaksi Bima Sakti (paksi Selatan galaktik) pula mungkin menuju terus ke arah Neraka.

Itupun perlu menempuhi kejauhan jarak jejari dari pusat Galaksi Bima Sakti ke pintu Langit Pertama sahaja sudah sejauh 15 ribu juta tahun cahaya (perhitungan saya: 14 ribu 285 juta 714 ribu 290 tahun cahaya atau jarak 135 ribu 150 juta 402 ribu 857 billion kilometer)!! Itu belum lagi menempuhi tujuh lapis langit keseluruhan yang saya perkirakan sebagai sejauh 100 ribu juta tahun cahaya atau 946,052,819,600,000,000,000,000 km atau 946 ribu 52.8196 trillion kilometer!! (sila baca dalam unit Imperial, bukannya dalam unit Amerika).

Apa yang telah saya dapati menurut kajian saya ini adalah angka bagi jarak dalam kilometer dari pusat Galaksi Bima Sakti ke final frontier Langit ke-7 adalah bersamaan dengan perjalanan cahaya matahari selama setahun yang memungkinkan cahaya matahari akan mengambil masa selama 100 ribu juta tahun untuk tiba di pintu Langit ke-7 andai semua pintu langit tadi dibukakan serentak menurut konseptual Isra’ Mi’raj. Wallahua’lam bil ghaib.

Syaitan - imaginasi pelukis

Saya bukannya meneka-neka atau mereka-reka seperti apa yang telah saya pertunjukkan itu tetapi berdasarkan penyelidikan semenjak 13 tahun yang lalu. Benar atau tidak hanya Allah jualah yang lebih mengetahui kerana saya hanya mencuba, satu cubaan yang tidakpun ingin bercanggah dengan Islam tetapi sebagai satu KENYATAAN bahawa tidak mungkin ada siapa pun di kalangan manusia atau jin atau syaitan yang berupaya untuk melintasi jarak sejauh itu.

Jadi, sesiapa yang berasa tidak redha takdir Allah ke atasnya di alam dunia ini, perlulah dia keluar dari lingkungan jarak 946 ribu 52.8196 trillion km!! Bagaimana mungkin? Firman Allah dalam Surah Ar Rahman ayat 33:

“Hai jemaah jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusinya melainkan dengan kekuatan.”

Astaghfirullahal ‘azhim. Begitulah tuan-tuan. Kesimpulannya Black Hole dengan Sijjin kemungkinannya adalah satu istilah yang sama. Terdapat amat banyak sekali Black Hole atau Sijjin di Langit Pertama ini yang menunggu sesiapa saja yang mungkar untuk disumbatkan rohnya kedalamnya.

Ayat 19 Surah An Nabak dan ayat 16 Surah Al Haaqqah yang diperturunkan oleh saudara Mior Latfee bukannya pembayang yang tepat kepada Black Holes kerana ia berkenaan pra-kehancuran ataupun kehancuran total Alam Semesta dari Langit Pertama sampai Langit Ke-7. Jangan fikir angka 7 bermakna angka bagi orang-orang dahulukala yang merujuk kepada infiniti kerana ketujuh-tujuh lapisan langit adalah pasti menurut Al Quran bahkan spektrum cahaya juga mempunyai 7 lapis iaitu ungu, indigo, biru, hijau, kuning, jingga dan merah.

Red rose

Mungkin warna setiap pintu yang menjadi sempadan setiap lapis langit juga demikian di mana pintu Langit Pertama adalah berwarna ungu. Justeru apabila kiamat, semua pintu langit pecah berderai maka pintu Langit ke-7 memperlihatkan rupanya dengan warnanya sebagai kilapan merah mawar sepertimana yang diterangkan oleh Allah dalam Surah Ar Rahman ayat 37:

“Maka apabila langit telah terbelah dan menjadi merah mawar seperti kilapan minyak”.

Amat banyak sekali ayat Quran yang menerangkan kejadian kiamat terutama sekali dalam juz yang terakhir.

(Dipetik daripada Falak.net).

Advertisements

9 comments on “Black Hole vs Sijjin

 1. Peringatan2 begini ialah untuk menyedarkan kita, umat Muhammad dari terus hanyut dan terputusnya dari tali Allah.

  Tapi lain pulak dengan orang2 Kristian. Bagi mereka peringatan2 sebegini ialah sesuatu yang sahaja untuk menakutkan. Pada mereka isi2 dalam alQuran berupa ancaman. ‘The Quran is full of threats’ kata mereka. Tak seperti kitab mereka yang penuh dengan ajaran’kasih dan damai”.

  Di akhir2 zaman ini, semakin banyak bukti2 yang dapat dilihat. Kalam Allah itu benar. Subhanallah. Allahu Akbar.

  Semuga kita sentiasa berada dibawah jagaan dan naunganNya.

 2. Al-Hikam said:

  Tapi lain pulak dengan orang2 Kristian. Bagi mereka peringatan2 sebegini ialah sesuatu yang sahaja untuk menakutkan. Pada mereka isi2 dalam alQuran berupa ancaman. ‘The Quran is full of threats’ kata mereka. Tak seperti kitab mereka yang penuh dengan ajaran’kasih dan damai”.

  Benar sekali. Mereka takut kepada kebenaran sebenarnya. Ancaman dan peringatan diberikan adalah untuk kita renungkan betapa hebatnya kuasa Allah. Maka, bertambah-tambahlah keimanan dan keyakinan kita kepada Allah. Ajaran kasih dan damai itu pun jua terdapat dengan banyaknya di dalam Al-Qur’an. Itu mereka tak nampak pulak kan?

  Yang paling penting, kita seharusnya bersyukur kepada Allah kerana kita diberikan nikmat Islam. Semoga kita nanti dimatikan dengan Islam. Itulah keselamatan yang abadi. Aminn…

  …di mana aku berada di sana ada DIA…

 3. Salaam. Ahah, sudah ada posting baru dari saudara mahmud Syah Arjuna

  Black Hole memang misteri alam ciptaan Allah yang sangat unik. Tiada manusia boleh sampai ke sana. Kajian2 NASA pun bukan boleh pakai belaka, kerana mereka sendiri berada di bawah pengaruh ILLUMINATI , maka banyak juga propaganda2 yang dilakukan

  Sebut tentang Supernova, teringat saya filem terbaru yang bertajuk 2012 Supernova

  Yang kelakarnya, supernova bagi Bumi mereka lawan dengan melancarkan ROKET ke angkasa dan memusnahkan aura yang mengakibatkan Supernova itu sebelum sampai ke Bumi

  Macam nak lawan kuasa Tuhan pulak yer . Macam boleh je nak lawan Kiamat yer hehe

  Satu lagi movie bertajuk 2012 Doomsday. Yang ni pula masing2 orang2 terpilih tu berkumpul di Piramid kaum maya di Mexico

  Pendekkan cerita lagi, seorang perempuan melahirkan anak di situ. Semasa melahirkan , Bumi bergegar, sama seperti keadaan ketika Isa Ibnu maryam lahir

  Dan ending cerita tu kononnya 2012 adalah PERMULAAN kehidupan baru dengan lahirnya bayi ajaib tu

  Tak habis2 dikaitkan dengan Piramid yer hehe

  Dan yang paling baru sekali filem 2012

  Ending cerita semua mereka naik di atas KAPAL BESAR yang sangat kukuh untuk selamat dari bencana 2012 itu. macam kisah BAHTERA Nabi NUH pulak yer

  Itu juga merupakan satu PERMULAAN hidup baru kononnya

  Dan seperti biasa lah, filem2 tadi ada diselitkan dengan UNSUR2 dan SIMBOL2 Illuminati di dalamnya seperti piramid, Obelisk, Statue of Liberty, Matahari dan camam2 lagi

  Wallahu a’lam 🙂

 4. Ahmad Nizam said:

  Dan seperti biasa lah, filem2 tadi ada diselitkan dengan UNSUR2 dan SIMBOL2 Illuminati di dalamnya seperti piramid, Obelisk, Statue of Liberty, Matahari dan camam2 lagi

  Sebenarnya mereka mengakui akan kebenaran Islam. Mereka mengakui akan sejarah silam akan kehancuran sesuatu umat di sebabkan kemurkaan Allah. Mereka dah akuinya dan mereka menjadikannya ke dalam bentuk filem yang dasyat-dasyat. Saya secara peribadi mengagumi pengarah-pengarah filem Hollywood yang mampu membuat filem2 sebegini yang menggunapakai teknologi multimedia yanga amat mengasyikkan.

  Seperti kata saudaralah, unsur2 illuminati itu memang tak pernah tinggal. Itu biasalah. Hakikatnya, mereka sudah terang-terangan membuka pekung di dada apabila memasukkan unsur tersebut yang kesimpulannya; Segala bala bencana itu adalah di sebabkan mereka yang derhaka kepada Allah. Lihat sahaja filem 2012 yang terbaru itu. Nampak sgt kesemua mereka yang ditonjolkan beragama Kristian. Dan last sekali tetap di timpa bencana kerana hingga saat2 akhir pun tidak berkesempatan bertaubat.

  Banyak pro dan kontra akan filem tersebut. Yang nyatanya, mereka telah silap percaturan. Seolah-olahnya Tuhan tidak langsung memberi keselamatan kepada agama mereka. Betullah tu. 🙂

  Dalam kisah bahtera Nabi Nuh AS, orang yang beragama Islam @ menyembah Allah, diselamatkan Allah ke dalam bahtera. Begitu juga malapetaka yang melanda Acheh dahulu. Mengapa Allah selamatkan masjid-Nya sahaja? Sedangkan sekitar bandar itu hancur lebur bagai dilanda garuda? Itulah kuasa Allah yang mereka masih mahu ingkari kerana egoistik mereka. Semoga kita dan mereka mati dalam Islam. Aminn…

  …di mana aku berada di sana ada DIA…

 5. SETIAP PENEMUAN ILMU ASTRONOMI KEBANYAKAN DI PELOPORI OLEH BANGSA KAFIR AGAK KECEWA SEDIKITLAH APABILA UMAT ISLAM SEDIKIT MUNDUR DALAM BIDANG SAINS DAN PEMBANGUNAN. TETAPI SETIAP PENCIPTAAN ALLAH KE ATAS ALAM TERMASUK BANGSA KAFIR DAN SEKALIAN KEKUFURAN SEGALANYA ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA. KERANA HANYA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA SAHAJA AKAN BERFIKIR TENTANG KEBESARAN DAN KEKUASAAN ALLAH DENGAN IMAN. BANGSA KAFIR TIDAK BERFIKIR DENGAN IMAN TETAPI BERFIKIR AKAN KEBESARAN ALLAH DENGAN NAFSU YANG SOMBONG JADI BERLAKULAH PENIPUAN FAKTA. UMAT ISLAM YANG BERTAKWA TIDAK PERLU BERSUSAHPAYAH UNTUK MENCIPTA TEKNOLOGI YANG CANGGIH UNTUK MENERAWANG ANGKASA CUKUPLAH BANGSA KAFIR YANG MENDAHULUI TEKNOLOGI AERO ANGKASA TETAPI HASILNYA MEMBERI UNTUNG KEPADA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA KERANA PENEMUAN2 nasa MENGENAI KEHEBATAN ANGKASA AKAN MENJADIKAN UMAT ISLAM YANG BERIMAN AKAN BERTAFAKUR DAN LEBIH TINGGI MAQAM TAKWANYA HINGGA SEGALA YANG BERLAKU BERUPA PENYEMBELIHAN UMAT ISLAM PUN KITA MASIH BOLEH BERTAWAKAL KERNA SESUNGGUHNYA KITA BERTAUHIDKAN SEGALANYA ADALAH PENGUJIAN AFFAL ALLAH KEATAS SIFATNYA. JADI MANA RUGINYA UMAT ISLAM TIDAK AKAN RUGI SELAGI IMAN YANG DIHIASI TAKWA TERPADU DI DADA. UMAT ISLAM LEBIH BERUNTUNG KERANA SETIAP APA YANG ADA DI DUNIA DAN ALAM SEJAGATNYA ADALAH “Tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku”( Adz-Zariyyat : ayat 56 )

  IBADAT MAKSUDNYA BEKERJA TAK KIRALAH IBADAT JAHAT ATAU IBADAT SOLEH NAMUN IANYA ADALAH PEKERJAAN. JIN DAN MANUSIA DI JADIKAN UNTUK BEKERJA UNTUK ALLAH(kepadaku) UMAT ISLAM YANG BERTAKWA ADALAH HAMBA ALLAH YANG MANA HANYA HAMBA YANG DI BERIKAN LAYANAN ISTIMEWA UNTUK BERADA DI SAMPING ALLAH. JIN DAN MANUSIA YANG TIDAK BERIMAN SELAYAKNYA SEBAGAI BINATANG TERNAK YANG BERKERJA UNTUK BERBAKTI PADA KEPERLUAN HAMBA ALLAH. HAMBA ALLAH (JIN DAN MANUSIA YANG BERTAKWA) ADALAH PELAYAN YANG DUDUKNYA DI SISI ALLAH YANG ia akan mendengar dengan pendengaran-Ku, melihat dengan penglihatan-Ku, berbicara dengan lisan-Ku, berpikir dengan pikiran-Ku, dan bertindak dengan tindakan-Ku.”

 6. boleh tahap kronik juga kajian ni
  apa2 pon mungkin salah satu idea baru yang boleh diterima dari sudut saintifik

 7. saudara lazarus said:

  SETIAP PENEMUAN ILMU ASTRONOMI KEBANYAKAN DI PELOPORI OLEH BANGSA KAFIR AGAK KECEWA SEDIKITLAH APABILA UMAT ISLAM SEDIKIT MUNDUR DALAM BIDANG SAINS DAN PEMBANGUNAN.

  Silap tu saudara. Bidang sains dan astronomi sebenarnya dipelopori oleh orang Islam. Contohnya pengasas kepada prinsip2 asas saintifik semasa kegemilangan Tamadun Uthmaniah dan Abbasiyah. Semasa serangan tentera Monggol ke Baghdad, banyak ilmu-ilmu serta buku-buku ilmiah dibakar dan dimusnahkan. Dan jika kita perbandingkan, kebanyakan ilmu saintifik dan prinsip asas sains semuanya terkandung di dalam Qur’an. Ahli sarjana Barat yang hebat-hebat kebanyakannya mengkaji jua penemuan saintifik di dalam ayat Qur’an. Tinggal kita Umat Islam sahaja yang perlu terus terusan menggali penemuan saintifik yang tercatat di dalam Qur’an sebagai ‘paksi’ utama penggalian ilmu.

  TETAPI SETIAP PENCIPTAAN ALLAH KE ATAS ALAM TERMASUK BANGSA KAFIR DAN SEKALIAN KEKUFURAN SEGALANYA ADALAH UNTUK BERBAKTI KEPADA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA. KERANA HANYA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA SAHAJA AKAN BERFIKIR TENTANG KEBESARAN DAN KEKUASAAN ALLAH DENGAN IMAN. BANGSA KAFIR TIDAK BERFIKIR DENGAN IMAN TETAPI BERFIKIR AKAN KEBESARAN ALLAH DENGAN NAFSU YANG SOMBONG JADI BERLAKULAH PENIPUAN FAKTA.

  Benar. Penulis setuju dengan pendapat saudara.

  UMAT ISLAM YANG BERTAKWA TIDAK PERLU BERSUSAHPAYAH UNTUK MENCIPTA TEKNOLOGI YANG CANGGIH UNTUK MENERAWANG ANGKASA CUKUPLAH BANGSA KAFIR YANG MENDAHULUI TEKNOLOGI AERO ANGKASA TETAPI HASILNYA MEMBERI UNTUNG KEPADA UMAT ISLAM YANG BERTAKWA KERANA PENEMUAN2 nasa MENGENAI KEHEBATAN ANGKASA AKAN MENJADIKAN UMAT ISLAM YANG BERIMAN AKAN BERTAFAKUR DAN LEBIH TINGGI MAQAM TAKWANYA HINGGA SEGALA YANG BERLAKU BERUPA PENYEMBELIHAN UMAT ISLAM PUN KITA MASIH BOLEH BERTAWAKAL KERNA SESUNGGUHNYA KITA BERTAUHIDKAN SEGALANYA ADALAH PENGUJIAN AFFAL ALLAH KEATAS SIFATNYA.

  Benar. Tetapi penggalian ilmu adalah dituntut dalam agama. Penulis kirakan, sebagai umat Islam, kita perlu lebih maju daripada mereka terutama dlm bidang saintifik dan akhlak agar kita menjadi bangsa yang kuat. Bukan selamanya kita mahu bergantung kepada penemuan mereka. Sedangkan nenek moyang kita yang terdahulu sudah ketemu segala penemuan saintifik tersebut, tinggal kita untuk mengkaji. Bagaimanalah agaknya ulama’2 yang mampu berjalan merentasi masa sepantas kilat pada zaman-zaman dahulu? Patut kita fikirkan metodologinya.

  JADI MANA RUGINYA UMAT ISLAM TIDAK AKAN RUGI SELAGI IMAN YANG DIHIASI TAKWA TERPADU DI DADA. UMAT ISLAM LEBIH BERUNTUNG KERANA SETIAP APA YANG ADA DI DUNIA DAN ALAM SEJAGATNYA ADALAH “Tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku”( Adz-Zariyyat : ayat 56 )

  Benar sekali saudara.

  IBADAT MAKSUDNYA BEKERJA TAK KIRALAH IBADAT JAHAT ATAU IBADAT SOLEH NAMUN IANYA ADALAH PEKERJAAN. JIN DAN MANUSIA DI JADIKAN UNTUK BEKERJA UNTUK ALLAH(kepadaku) UMAT ISLAM YANG BERTAKWA ADALAH HAMBA ALLAH YANG MANA HANYA HAMBA YANG DI BERIKAN LAYANAN ISTIMEWA UNTUK BERADA DI SAMPING ALLAH. JIN DAN MANUSIA YANG TIDAK BERIMAN SELAYAKNYA SEBAGAI BINATANG TERNAK YANG BERKERJA UNTUK BERBAKTI PADA KEPERLUAN HAMBA ALLAH. HAMBA ALLAH (JIN DAN MANUSIA YANG BERTAKWA) ADALAH PELAYAN YANG DUDUKNYA DI SISI ALLAH YANG ia akan mendengar dengan pendengaran-Ku, melihat dengan penglihatan-Ku, berbicara dengan lisan-Ku, berpikir dengan pikiran-Ku, dan bertindak dengan tindakan-Ku.”

  🙂

  …di mana aku berada di sana ada DIA…

 8. Christmas cakes are one of the heaviest cakes that can be served.
  Make sure to buy some milk, cake and milk perfect combination.

  Submerge the greens in a bowl of cool water,
  shake off, and rinse until the water runs clear.

 9. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a
  blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Thank you

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s