Air Sihat vs Air Sakit

Assalammu’alaikum wbt dan Selamat Pagi.

Tiga hari lepas aku telah menjalankan suatu ujikaji air paip kita di rumah dengan menggunakan ujian elektrolisis. Sesiapa yang pernah amik kimia taulah ujian ni. Ujian anod dan katod. Gunanya adalah untuk melihat/ menzahirkan kandungan logam berat terlarut di dalam air paip kita yang kita minum sehari-hari.

Ujian ini dilaksanakan dengan perbandingan 3 jenis air iaitu air paip, air daripada filter (penapis) biasa dan air daripada filter osmosis songsang (riverse osmosis). Yang aku perhatikan, ketiga-tiga jenis air ini adalah sama dari segi fizikalnya. Jernih, bTDS Meterersih dan kalau nak minum tada hal lah.🙂

Ujian dilakukan. Mula-mula aku guna TDS Meter untuk melihat kadar pepejal terlarut yang ada dalam ketiga-tiga air ini. Damn! Nak tau tak apa resultnya?

1. Air Paip Biasa: 50 ppm
2. Air Penapis biasa: 60 ppm
3. Air penapis R.O.: 0 ppm ?

Ish, aku tak percaya ni. Takkan penapis biasa (- ala yang biru2 yg murah selalu ada kat ofiz tula…) lagi tinggi TDS berbanding air paip? Baik minum air paip je kan.😉

Then, aku terus lagi buat ujian yang kedua. Ujian mem’fizikal’kan logam terlarut dalam ketiga-tiga air paip tersebut. Damn again! Aku amat terkejut dgn resultnya. Result yang aku tak sangka betullah. Air paip hitam macam kopi dgn keruh tahap gaban, air penapis biasa hijau kehitaman pun keruh tahap gaban manakala air R.O. pergghhh… masih jernih, langsung tak ada pepejal terlarut. Dasyat juga penangan air RO ini ya.

Aku membayangkan yang selama ini dari kecik sampai besar minum air paip biasa yang dimasak. Ntah berapa banyak logam terlarut ntah yang masuk dalam badan aku selama ini. Air yang jernih, mungkin kita sanggup minum, kalau air jernih yang kiUjian Elektrolisista minum tu rupa asalnya macam gambar air kopi kat bawah tu mcam mana ya? Sanggup tak kita minum? Yachhhhhhhhhhhhh!

Kalau anda tak percaya, kami boleh tunjuk demonstrasi air yang anda gunakan di rumah sehari-hari, even yang ada penapis. Free demo, takyah bayar apa2. Kami nak pupuk kesedaran peri pentingnya air yang sihat.

No wonder, org sekarang ramai yang kena penyakit pelik2. Dari air minuman dan makanan kita rupanya. Ntah brapa Tonne logam berat yang masuk sejak dari kecik ya. Kesian buah pinggang kita.

Jika berminat nak tahu lebih lanjut, hubungi di +6019 6050509 (Shah) – call/ msg/ whatsapp untuk temujanji – di mana sahaja.

Gunakan R.O. Water untuk jaminan kesihatan dan kehidupan anda. Ingatlah bahawa punca segala penyakit adalah daripada perut.Keputusan Ujian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: