Iran tawan 7 pesawat intipan Amerika, Israel

TEHRAN: Iran sudah menawan empat pesawat kawalan jauh Israel dan tiga milik Amerika Syarikat setakat ini dan merancang untuk mempamerkan peralatan pengintipan ciptaan dua musuh ketatnya pada masa depan. Sumber memberitahu media di sini, pesawat rejim Zionis itu menceroboh ruang udara sempadan timurnya manakala pesawat Amerika menceroboh sebelah timur atau selatannya.

 
Tentera mereka (negara Barat) melakukan tindakan agresif dan kami menembak jatuh beberapa pesawat pengintip canggih mereka. – Amir Ali Hajizadeh, Pengawal Revolusi Iran. Malah, wartawan dan duta asing juga akan dibenarkan mengunjungi dan melihat sendiri pesawat berkenaan, lapor Tehran Times yang memetik laporan dari agensi berita Nasim.

Selain itu, bagi membuktikan keupayaannya mencipta pesawat pengintip, Iran juga akan menunjukkan kepada dunia pesawat ciptaannya di pameran yang sama. Beberapa negara dilaporkan sudah meminta kebenaran Iran untuk memeriksa pesawat itu. Pesawat pengintip asing paling canggih ditawan oleh Iran ialah RQ-170 Setinel milik Amerika. Kejayaan angkatan tentera Iran itu diumumkan pada 4 Disember lalu.

RQ-170 Sentinel digelar ‘Beast of Kandahar’ kerana banyak digunakan di kawasan utama Taliban di Afghanistan. Televisyen Iran menyiarkan pesawat berkenaan yang ditawan itu pada 8 Disember lalu. Pesawat itu memasuki Iran dari timur Afghanistan. Sekalipun ditawan, Amerika akan terus menggunakan pesawat berkenaan dalam misinya di sempadan Iran-Afghanistan, kata Setiausaha Pertahanan Amerika, Leon Panetta ketika diwawancara Fox News, 13 Disember lalu.

Pada 2 Januari lalu, pemerintah tentera udara Pengawal Revolusi Iran, Brigadier Jeneral Amir Ali Hajizadeh, mengumumkan kejayaan tentera Iran menawan dua pesawat pengintip asing tetapi tidak memberitahu bila dan lokasi kejadian. “Tentera mereka (negara Barat) melakukan tindakan agresif terhad terhadap Iran dan kami menembak jatuh beberapa pesawat pengintip canggih mereka. Kami tembak jatuh dua pesawat berkenaan.

“Kami sering bertempur dengan pesawat pengintip dan pemantau musuh,” kata Hajizadeh ketika itu sambil memaklumkan pakar Iran sudah meniru dan menghasilkan pesawat seperti yang ditembak jatuh itu. Pada Jun lalu, Hajizadeh mengumumkan bahawa pakar Russia sudah memeriksa dua pesawat pengintip itu milik Amerika. Katanya, pakar Russia juga meminta kebenaran Iran untuk memeriksa lokasi tempat ia ditembak jatuh. – Agensi

Advertisements

2 comments on “Iran tawan 7 pesawat intipan Amerika, Israel

  1. Iran the Great! Petikan berita terbaru yang penulis ambil daripada keratan Berita Harian hari ini. Rejim Zionis dan sekutunya, Amerika Syarikat memang sudah diketahui umum memberikan pengaruh besar ke atas kestabilan dunia. Mereka dengan sewenang-wenangnya melancarkan peperangan dan merompak kepunyaan negara lain terutamanya negara Islam yang lemah untuk kepentingan mereka. Hakikatnya sekarang ini, terlihat bahawa telah bermula suatu petanda baru akan era kejatuhan mereka, apabila sudah ada suatu kuasa besar lain yang mampu menyekat monopoli mereka ketika ini.

    Petanda awal yang terlihat ialah keupayaan mereka untuk menawan pesawat intipan perang Israel dan Amerika. Seterusnya mereka juga pernah mengugut Amerika akan keupayaan peluru berpandu mereka yang mampu sampai ke White House. Lebih daripada itu, projek nuklear Iran juga dikatakan suatu perkara yang amat merunsingkan Amerika dan Israel. Terlihat juga sokongan Rusia kepada Iran, memungkinkan kepada perubahan era penaklukan Amerika dan Israel. Semoga Allah memberikan kemenangan ke atas agama-Nya. InsyaAllah…

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s