Cara Membuat Tapai Ubi Kayu

Bahan : 

1½ kg ubi kayu
1 biji ragi

Daun pisang atau bekas plastik secukupnya

Cara-cara :

Kupas kulit ubi kayu dan basuh hingga bersih. Potong ubi sederhana kecil kemudian rebuslah sehingga empuk. Setelah cukup empuk (tidak terlalu empuk), angkat dan toskan airnya.

Kemudian sejukkan sebentar. Sebelum ragi digunakan, jemur dulu untuk seketika.

Kemudian hancurkan ragi dan tabur pada ubi yang telah sejuk hingga rata.

Buat begini satu-satu hingga selesai. Lapiskan sehelai daun pisang ke dalam sebiji pasu tanah atau belanga tanah.

Kemudian aturkan ubi yang telah ditaburkan dengan ragi tadi. Tutup dengan sehelai daun pisang lagi. Kemudian tutupkan pula dengan penutup pasu. Bungkuskan pasu dengan kain kemas-kemas.

Setelah tiga hari, bolehlah dimakan atau disimpan di dalam peti sejuk unutk nikmati rasa yang lebih enak.

Advertisements

8 comments on “Cara Membuat Tapai Ubi Kayu

  1. Pingback: Ubi Kayu Super !!Syarih.com

  2. Bole beri sy senarai pengedar ragi?sy perlukan stok ragi utk perniagaan sy..klau bole sy nk ragi dr daerah kelanran, terengganu atau thailand..

  3. Pingback: Beli Kuih Cincin Online - Cari Aksesoris Wanita

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s