Pokok sebagai simbol tarikh kelahiran

Apabila melihat pokok, apakah perkaitannya dengan kelahiran. Apabila melihat pokok, adakah secara psycology nya menjurus kepada kemandirian kita? Hmm… Penulis nak berkongsi kisahlah pasal pokok ni. Jaga-jaga tarikh lahir anda. Org bley detect kekuatan dan kelemahan anda. Semoga bermanfaat.😉

Pokok vs Lahir 1

Pokok vs Lahir 1

Pokok vs Lahir 2

Pokok vs Lahir 2

Pokok vs Lahir 3

Pokok vs Lahir 3

Pokok vs Lahir 4

Pokok vs Lahir 4

kita lihat siapa yang kena.. Hahaha…🙂

21 Respons

  1. salaam.. mahmud…aiyooo….sikit2 ja kena…sbb die crite pasal pokok tuu bukan pasal ciri org yang lahir tuh..heheheh

    tapikan…yg saya pelik..stakat saya bukak ensiclopedia ..tak pernah jumpe lagi pokok olive ghuper die gituu….pelik yer pokok tuuu..

    posting kali ni kire unik gak….bagus bagus bagus .. tak pernah dengar lagi org kaitkan dgn pokok…tapi ape ape pun ni just knowledge tambahan…..keyakinan hanya pada ALLAH

  2. Salaam salaam.. ish ish .. si SFR niii.. kita syik bontotin dia aje deh…

    Pelik gak eh. Nape sume pokok omputih (cam pokok olive tuuu.. hehehhe) . Nape tak pokok sebelah sini.

    Pokok rambutan ke, durian ke, jering ke, pokok leban ke, pokok sena ke (bleh pasang buaian tuk tuan puteri)…

    Musykil musykil…..

    Sis SFR.. jom ah kita kaji pokok2 dari negri kita niiii…

    eg. tarikh lahir yang jatuh pada pokok durian – orang nye berduri; tak leh dekat tapi sedappzzz…yang jatuh pada pokok kelapa – orang nye slalu tangkap lentok…

    Amacam.. Set sis???

    Tuan Mahmud Shah.. jangan marah iyyyerr.. saje ni tengah boring so cari mangsa untuk disakat… ampun dan maaf..

  3. Salaam…

    keh keh keh….haaa boleh boleh boleh….. nak nak nak…. ..ok set…

    tapikan sis kalau pokok Langsuyar..( betul ker aku eje nih..) agak-agak..camne org nye ek…?? hiiiiiiihiiiihiiiiiii….

  4. Salaam…

    Errmmmm… ade ke pokok tu?? Tak pernah dngr plak. Klau langsuyar yang terbang2 yang putih2 tu yang suke owg LELAKI tu tau lah…

    Agaknya klau ade pun orang yang tarikh lahir di kategori pokok ni pasti cantik menawan, suka mengilai kot… dan boleh terbang.. whoaaaahhhh.. tu bakal angkasawan tuuuuuu….

    Hmmm.. agaknya tu lah sebab omputih tu tak gunakan pokok2 kita. Seriau dwg. ATOT!!!!

    Apa kata kita tanya pada penulis. Kot kot dia tau pokok langsuyar tu pokok ape….

    ish ish ish.. nama pokok jer dah tak tau camna nak buat TREE VS BIRTHDATE ni??? Apo lass sis SFR ni….

  5. Salaam..haa tu lah..nak tanye Tuan ghumah ni..tak muncul muncul..agaknye kene seru sket kot…..
    ehem ehem..(betulkan vokal sket)……….

    ( Versi bujang lapok…)….
    TUAN GHUMAHHH OIII TUAN GHUMAH…..

    hmmmm agaknye tuan ghumah kite ni sibuk…ghamai oghang datang beghayer kot…..tak pun bisnes lintah die tgh pesat..hmmm tunggu jelah……..huhuhuh

  6. Alamak! sekali ada orang seru.. Heh heh… Saudari SFR dan Al-Hikam… salaamm…

    Hmm adapun pokok2 ini hanyalah satu aspek dalam bidang psycology. Al-maklumlah kebanyakan manusia tidak tahu kredibiliti masing2. Apa pun pokok2 ini sume pokok ongputih sebab kajian ini dilakukan oleh diorg kot. Saya rasa saudari berdua boleh plak kaji pokok2 dan perkaitannya dengan manusia.. tapi pokok2 kat Malaysia lak. Ha ha…

    Pokok langsuey tu adik beradikla dengan pokok fir kot. Mysterious.. hehe… Hmm.. agak2nya kategori ape agaknya pokok Saudari SFR ngan Al-Hikam k? Nyumnyumnyum.. SFR pun nampaknya da terkena… haha…

  7. Salaamm…
    uikssssss… alamak!! Al hikam…..nampaknye kite nak kene scan nih….

    cepat..pasang perisai…bahaya ni….neiji kunh punye mata tu mmg bhy sket..skali die kuar urat2 kat muke die abislah kite….

  8. Byakugan!🙂

  9. Assalamu’alaikum w.b.t….. ih ih ih dia main pokok2 plak budak2 ni.

    Akhi Mahmud Shah, saya tak main pokok2 ni, saya nak main bisnes nih! Tentang offer akhi ari tu, pasal nk cari tanah kat Terengganu untuk projek lintah, betul ke?? Kawan saya ada tanah ni, kalau akhi berminat jom kita berurusan. Saya tak gheti mana bab ni ……. kalau akhi setuju nanti saya suruh saudara mahmud sembang bisnes dengan dia , ke guaner? 🙂

  10. Salaam…

    SFR said :
    “Al hikam…..nampaknye kite nak kene scan nih….
    cepat..pasang perisai…bahaya ni….neiji kunh punye mata tu mmg bhy sket..skali die kuar urat2 kat muke die abislah kite….”

    >>> Hahaha… kita tak takut lah ngan mata neiji kunh tuuuuu.
    Cam mata kucing jer.. Bole buat air mata kucing pun. Dia belum tau power mata kita lagi tauuuu… Scan bleh terus hangus…

    Mahmud Shah said:
    Hmm.. agak2nya kategori ape agaknya pokok Saudari SFR ngan Al-Hikam k?

    >>> Saya rasa saya ni pokok taugeh lah Sdra Mahmud. Bila besar jadi Jack n the Beanstalk.

    Nyumnyumnyum..

  11. Salaam. Hhhmm nampaknya x ada respon dari saudara Mahmud pasal projek lintah tu. Ayah kawan saya tu dah bagi lesen besar pasal tanah tu. Kalau Mahmud x nak join x apa la, saya cuba cari orang lain je la nnt nak jalankan projek lintah kat situu ……..🙂

  12. Hikmatun: Salaam. Hhhmm nampaknya x ada respon dari saudara Mahmud pasal projek lintah tu. Ayah kawan saya tu dah bagi lesen besar pasal tanah tu. Kalau Mahmud x nak join x apa la, saya cuba cari orang lain je la nnt nak jalankan projek lintah kat situu ……..

    Salaam… Hai Saudara Hikmatun. Minta maaf kerana lama tidak menjenguk blog sendiri. Hmm.. projek yang saudara katakan itu adalah suatu anjakan yang baik untuk kita terus mempermajukan Diri kita dalam bidang ekonomi. InsyaAllah, saudara bolehlah hubungi saya untuk penerangan selanjutnya berhubung projek ini. Harvest yang setersnya saya target bulan 2 nanti. Kalau tiada aral melintang bolehlah kita bangunkan pula projek yang sama di tempat saudara sepertimana saudara cadangkan. Saya emailkan no hp saya pada saudara ok!🙂

  13. Alamak, pokok taugeh!

  14. Salaaam. Oo nampaknya saudara mahmud menyahut seruanku yerr. OK la kalau gitu, insyaALlah kita berurusan secara peribadi pulak lepas ni, orang lain xble tahu hehe. Semoga diberkati Allah, amiin 🙂

  15. Salaam kengkawan,

    Hikmatun says:
    “OK la kalau gitu, insyaALlah kita berurusan secara peribadi pulak lepas ni, orang lain xble tahu hehe.”

    >>> Saya doakan kalian berdua berjaya dalam apa jua bidang yang bakal diceburi. Semuga dipermudahkan, di berkati dan di rahmati Allah SWT. Amiin…

  16. Mahmud Shah says:

    “Alamak, pokok taugeh!”

    >>> Amacam nak buat bisnes pokok taugeh tak? Lumayan tau apebila dah tinggi cam beanstalk tu. Boleh dapat ayam bertelur emas… makan tak habis nanti…hehhehehhe…

    Lama Sdra Mahmud menghilangkan diri. Dah musim menuai lintah ker??? Yuccckkkkkkkss…

    Atau ke gi cari pokok “olive” tuuuuu????? huhuhu…

  17. Salaam akhi Mahmud Shah al tokey al lintahi.

    Saudara Mahmud, projek kita tu nnt kita uruskan kemudian eh, Lagi pn saya terlalu sibuk skrg. Dan lagi pula saudara Mahmud nk tuai hasil pertama awal tahun depan kan? Lambat lg tu. So saya harap kita dapt bincangkan kemudian pada masa yg sesuai yer. InsyaAllah, nanti saya akan cuba hubungi saudara melalui email. 🙂

  18. Hikmatun: Salaam akhi Mahmud Shah al tokey al lintahi. Saudara Mahmud, projek kita tu nnt kita uruskan kemudian eh, Lagi pn saya terlalu sibuk skrg. Dan lagi pula saudara Mahmud nk tuai hasil pertama awal tahun depan kan? Lambat lg tu. So saya harap kita dapt bincangkan kemudian pada masa yg sesuai yer. InsyaAllah, nanti saya akan cuba hubungi saudara melalui email.

    Salaam.. Saudaraku Hikmatun. InsyaAllah. Tak ke mana perginya tu nanti rezeki tu. Memang dah ditentukan Allah jua itu rezeki. Ya ya, bulan 2 nanti saya akan tuai hasil. Better lps tuaian hasil yang sulung inilah. Sebab dari situ kita dapat tentukan sejauh mana jangkauan keuntungannya nanti. Di situlah kita setting strategi dan target untuk projek saudara pula di sana.😉

  19. al-Hikam: Amacam nak buat bisnes pokok taugeh tak? Lumayan tau apebila dah tinggi cam beanstalk tu. Boleh dapat ayam bertelur emas… makan tak habis nanti…hehhehehhe…

    Macam menarik je ni. Jomla kita joinventure tanam togeh. He he.. tapi lah kan, apa kene mngene ngan ayam plak taugeh ni eh? Huhu…

  20. aa tu laa m apa kena mengena ayam plak!! setahu saya, dalam cerita dongeng tu ITIK bertelur emas, bukannya ayam …….😕

  21. Mahmud berkata :

    Salaam.. Saudaraku Hikmatun. InsyaAllah. Tak ke mana perginya tu nanti rezeki tu. Memang dah ditentukan Allah jua itu rezeki. Ya ya, bulan 2 nanti saya akan tuai hasil. Better lps tuaian hasil yang sulung inilah. Sebab dari situ kita dapat tentukan sejauh mana jangkauan keuntungannya nanti. Di situlah kita setting strategi dan target untuk projek saudara pula di sana.

    –> aaa bagus la kalau gitu. Leh kita settle mana2 patut dulu. Pastu nanti saya nk tahu juga berapa org ble terlibat. Pasal setakat ni saya x apa la x kongsi untung pn, saya hanya nak tengok camne je dulu, nanti saudara Mahmud ble bincang sama itu tuan tanah.

    Cuma macam mana kalau ada sorang hamba Allah tu dia nak tanam modal utk kita sama? Macam mana tu yerr? Senang2 saudara mahmud jawab la 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: