Orang kafir makan dengan tujuh perut

Salaam kepada semua rakan-rakan sekalian.

Penulis tertarik untuk menampilkan sebuah terjemahan hadith daripada Hadith Shahih Muslim berkenaan perihal makan. Al-maklumlah, masa-masa sekarang inilah kita makan banyak. Raya la katakan. Jadi, kita fikir-fikirkan bersama maksud Hadith Nabi SAW sepertimana yang penulis nukilkan di bawah. Smoga mendapat shafaat dan faedah kita bersama dalam mengawal tabiat pemakanan; kerana kita sedia maklum bahawa kebanyakan penyakit adalah berpunca dari perut. Cara pemakanan kita. 😉

Dari Ibnu Úmar r.a., dari Nabi SAW sabdanya:

“Orang-orang kafir makan dengan tujuh perut, dan orang mukmin makan dengan sebuah perut.”

Gambar makan

Gambar sekadar hiasan

Dari Abu Hurairah r.a. katanya:

“Rasulullah SAW kedatangan seorang tamu orang kafir. Rasulullah SAW menyuruh perah seekor kambing untuk sang tamu, lalu diminum habis oleh tamu tersebut. Kemudian, baginda suruh perah seekor lagi, lalu diminumnya habis pula. Kemudian disuruhnya perah seekor lagi, habis pula diminumnya. Sehingga akhirnya dia meminum habis susu tujuh ekor kambing. Keesokkannya, dia masuk Islam. Rasulullah SAW memerintahkan supaya diperah seekor kambing untuknya. Susu itu diminumnya habis. Kemudian disuruh Nabi SAW supaya diperah seekor lagi lalu diberikan pula kepadanya, tetapi dia tidak sanggup menghabiskannya.

Maka bersabda Rasulullah SAW: “Orang mukmin minum dengan satu perut, dan orang kafir minum dengan tujuh perut”.”

(Terjemahan Hadith Shahih Muslim, Hadith 1969 & 1970)

Advertisements
By MahmudShah Posted in Agama

2 comments on “Orang kafir makan dengan tujuh perut

  1. Nabi SAW memberi pengajaran secara halus bagaimana diperbandingkan ‘perut’ orang Mukmin dan orang kafir. Tatacara makan Nabi SAW ialah makan apabila lapar, dan berhenti sebelum kenyang. Di situlah secara tidak langsung mewujudkan persekitaran yang sihat di dalam perut kita dalam memproseskan makanan. Begitu jualah anjuran Nabi SAW agar mengunyah makan 40 kali agar makanan yang dimakan itu mudah dihadam oleh perut. Begitulah indahnya Islam. Tatacara Nabi SAW memberikan pengajaran buat kita manusia biasa. Semoga mendapat manfaat jua.

    p/s: Perut orang kafir yang banyak itu bukanlah bermaksud zahiriahnya melainkan menunjukkan kawalan nafsu makan dan dan menunjukkan bagaimana zuhudnya para Mukmin dalam menghadapi makanan. InsyaAllah.

    …di mana ada aku, di situ ada DIA…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s