Ayat al-Hujurat menyedarkan John Pugh

 Susunan ZUARIDA MOHYIN, Utusan Malaysia Online, Bicara Agama

 

Allah melihat kepada ketakwaan dan amalan baik setiap insan. – Gambar hiasan

 

“JIKA kita semua (penganut Kristian) menghormati di antara satu sama lain, sudah pasti tidak timbul pelbagai perbalahan dan perbezaan pendapat sesama kita.” Kata-kata seorang paderi sewaktu menyampaikan khutbah inilah yang telah mencetuskan kesedaran serta membuka minda lelaki kelahiran Toowoomba, Queensland, Australia, John Pugh sekali gus membawa kepada pengislaman beliau kira-kira tujuh tahun lalu.

Pugh yang dipetik menerusi pengakuan penghijrahan akidahnya kepada sebuah laman web Islamik mengakui, titik perubahan ini berlaku kira-kira sebulan selepas pengislaman isteri yang dibuat secara tidak rasmi. Apatah lagi pada masa itu, hatinya semakin kecewa dan memberontak dengan agama kepercayaan yang pernah suatu ketika itu diagung-agungkan.

Ditambah pula apabila diketemukan pula dengan surah al-Hujurat ayat 13 di mana Allah berfirman yang bermaksud: Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu daripada seorang laki-laki, seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

“Hakikatnya inilah yang menyedarkan saya bahawa sungguhpun ayat di atas diturunkan kepada umat Islam menerusi kitab al-Quran tetapi sebenarnya, kehidupan yang saya lalui selama ini adalah berasaskan idea-idea atau ajaran Islamik.

Semasa aktif dengan kerja-kerja di gereja lagi, saya tidak pernah lupa menyumbang bakti kepada mereka yang memerlukan atau miskin. Kepercayaan kepada Tuhan begitu teguh malah saya selalu berusaha melaksanakan apa sahaja kehendak-Nya, saya menilai manusia itu secara adil. Semua manusia berasal dari Adam dan Hawa. Yang pasti, keserasian ini telah hadir sejak saya dilahirkan di dunia ini.

“Menariknya, di dalam Islam setiap seseorang itu adalah sama di sisi Allah tidak kira mereka itu orang Arab atau sebaliknya, orang berkulit putih atau hitam. Yang pasti Allah melihat kepada ketakwaan dan amalan baiknya, maka di akhirat jua semua amalan mereka itu ditimbang dan semua umat Islam itu adalah bersaudara.

“Kenyataannya yang tidak saya sedari selama ini iaitu Allah telah membawa atau mendorongkan saya kepada agama Islam. Inilah yang dikatakan ketentuan Ilahi. Malah pada masa sama, isteri saya telah lebih dahulu mengenai salah seorang ketua masyarakat Islam di tempat kami iaitu Dr. Shahjahan Khan yang juga selaku Presiden Persatuan Islamik Toowoomba,” kata bapa kepada dua anak ini yang memeluk Islam bersama isterinya.

Ikrar syahadah mereka itu telah disaksikan pasangan Khan sewaktu pasangan itu berkunjung ke rumah mereka iaitu pada 16 Jun 2001.

Menurut Pugh, pengislaman mereka suami isteri bukanlah datang mendadak. Ini kerana sepanjang aktif dengan gereja telah wujud beberapa keraguan. Pun begitu, pada masa itu ia tidak dibesar-besarkan memandangkan agama pegangan itu adalah segala-galanya dalam kehidupan.

“Namun, isteri saya yang lebih dahulu dan agak berani mempersoalkan tentang beberapa perkara yang diajarkan di gereja yang dikatakan sentiasa berubah-ubah. Ini kerana, semasa belajar di University of New England, dia mengambil pengajian Islam.

“Katanya, dalam Islam penganutnya mempercayai bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan kepada Allah, ceramah-ceramahnya sentiasa menitikberatkan soal keamanan, kedamaian dan kesamaan. Malah, mereka yang arif dengan Islam (ulama, mereka ini tidak pernah gentar menjawab soalan-soalan sukar seperti yang berkaitan ketuhanan sehingga berani berdebat tentang perbandingan agama.

“Akui isteri, ini ketara benar dengan apa yang berlaku di dalam agamanya. Mereka yang banyak meluahkan persoalan, akan cuba ‘dilenyapkan’ atau dianggap bersalah atau berdosa. Apa yang diajar mestilah diterima tanpa mempersoalkannya. Keyakinan mendalam isteri kepada agama Islam mengatasi segalanya, lantas mengambil keputusan bergelar Muslim dan seterusnya memakai tudung dan berpakaian sopan,” kata Pugh yang tidak menyangka keyakinannya kepada agamanya sebelum ini menjadi pudar sebaik mengenali Islam.

Menerusi laman web ini juga Pugh berkongsi serba sedikit latar belakang kehidupannya sebelum Islam. Beliau mengakui bahawa dirinya seorang yang boleh dikategorikan seorang pengikut setia Kristian.

“Setiap minggu, kami (saya, ibu, nenek dan pakcik) akan ke gereja. Pakcik merupakan orang yang bertanggungjawab mempengaruhi saya kepada agama ini kerana dia seorang yang dikira setia. Pada 1984, selepas kematian pakcik, kehidupan saya musnah dan ini menyebabkan saya berjanji untuk menyerahkan seluruh jiwa dan raga saya kepada gereja. Saya mula melibatkan diri dengan kerja-kerja dakyah dalam pelbagai aktiviti mereka.

“Pada masa itu juga saya sempat mempelajari sejarah agama tersebut dan dari situ sudah nampak beberapa perkara di dalam agama ini yang tidak berapa jelas dan paling ketara ia sentiasa berubah-ubah. Namun, semuanya saya pendam kerana cintakan agama ini.

“Lama-kelamaan, apa yang saya harapkan demi menyumbang kepada gereja menemui kehancuran apabila kerjaya yang saya bina di situ lenyap, apabila saya ditinggalkan tanpa pekerjaan atau lebih tepat, bergelar penganggur,” kata Pugh yang mengalami kisah sedih apabila dia sendiri disingkirkan dari gereja kerana dianggap sebagai bebanan dan sering menimbulkan pelbagai persoalan yang dikatakan akan mengugat institusi gereja mereka.

– Petikan daripada IslamOnline.net

Advertisements
By MahmudShah Posted in Agama

4 comments on “Ayat al-Hujurat menyedarkan John Pugh

 1. TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD s.a.w. PESURUH ALLAH….

  TAKBIR!!!

  ALLAHUAKBAR!!!
  ALLAHUAKBAR!!!
  ALLAHUAKBAR!!!

 2. Dan benarlah Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah (terjemahan ayat 186) berkenaan iman yang dianugerahkan kepada mereka yang beriman:

  [2.186] Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.

  Yakinlah, sesungguhnya Allah lebih dekat jaraknya daripada urat leher jika kita bermohon dan mengharap kepada-Nya.

  …di mana ada aku, di situ ada DIA…

 3. Betul akhi Mahmud.

  [56.85] Dan Kami (Allah) lebih dekat kepadanya (orang yang akan mati), tetapi kamu tidak dapat melihat.

  —————————————————————————-

  Allah melapangkan bagimu supaya engkau tidak selalu dalam kesempitan, dan Allah menyempitkan bagimu supaya engkau tidak hanyut dalam kelapangan, dan Allah melepaskan engkau dari keduanya, supaya engkau tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah.

  Maka jangan lah kita berburuk sangka pada Allah SWT. Allah Maha Mengetahui segala nya.

  (Maaf ya akhi.. tukar topik pulak saya ni….)

 4. Saudari Al-Hikam macam tak biasa pula. Alhamdulillah, kita jauhkan daripada berburuk sangka tentang Allah. Sepertimana pegangan agama2 lain tentang Tuhan. Berbagai-bagai pegangan hingga menyerupakan pula Tuhan seperti makhluk. Inilah yang dinamakan SESAT dan MENYESATKAN.

  Daripada apa yang pernah saya pelajari daripada cikgu-cikgu tua saya, Allah adalah Pencipta. Kita tidak boleh anggap Allah seperti sesuatu atau entiti tertentu. Ini adalah kerana sudah tentunya Allah tidak boleh diperumpamakan. Kadang2 kita sendiri sebagai seorang Islam menyangka apabila kita solat, kita perlu mengandaikan Allah berada di hadapan kita. Hal ini ada benar dan ada salahnya. Salahnya, di situ kita telah menyangka bahawa Allah adalah suatu entiti yang berada di hadapan kita. Sedangkan Allah sama sekali tidak mampu kita fikirkan zat-Nya dengan penggunaan akal fikiran.

  Anggaplah bahawa Allah sentiasa bersama kita. Kerana Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Jadi, apabila kita solat, kita hanya mengharapkan keredhaan-Nya dan bukanlah mengharapkan balasan-Nya.

  …di mana ada aku, di situ ada DIA…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s