Cara Membuat Tapai Ubi Kayu

Bahan : 

1½ kg ubi kayu
1 biji ragi

Daun pisang atau bekas plastik secukupnya

Cara-cara :

Kupas kulit ubi kayu dan basuh hingga bersih. Potong ubi sederhana kecil kemudian rebuslah sehingga empuk. Setelah cukup empuk (tidak terlalu empuk), angkat dan toskan airnya.

Kemudian sejukkan sebentar. Sebelum ragi digunakan, jemur dulu untuk seketika.

Kemudian hancurkan ragi dan tabur pada ubi yang telah sejuk hingga rata.

Buat begini satu-satu hingga selesai. Lapiskan sehelai daun pisang ke dalam sebiji pasu tanah atau belanga tanah.

Kemudian aturkan ubi yang telah ditaburkan dengan ragi tadi. Tutup dengan sehelai daun pisang lagi. Kemudian tutupkan pula dengan penutup pasu. Bungkuskan pasu dengan kain kemas-kemas.

Setelah tiga hari, bolehlah dimakan atau disimpan di dalam peti sejuk unutk nikmati rasa yang lebih enak.

About these ads

6 Respons

  1. [...] dengan ubi kayu ini. Antaranya. Binka Ubi Kayu, Cucur Ubi Kayu, Ubi Kayu Gnocchi Burro E Salvia, Tapai Ubi Kayu, Kuih Lapis Ubi Kayu / Bingka Lapis Ubi Kayu, Lepat Ubi kayu, Pengat Ubi Kayu dan lain-lain [...]

  2. Terima kasih…

  3. thx atas informasinya ,

  4. Oh hai, boleh ajar saya kenapa tapai yg saya buattu berwarna kuning?

  5. Bole beri sy senarai pengedar ragi?sy perlukan stok ragi utk perniagaan sy..klau bole sy nk ragi dr daerah kelanran, terengganu atau thailand..

  6. Bole cntck sy d facebook ‘nur izaidah sapari’ atau email ke nurizaidahsapari@gmail.com

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 101 other followers

%d bloggers like this: